donderdag 3 maart 2011

Van een Schotse Hooglander en een Pools Konikpaard.

Sean, de Schotse Hooglander was altijd al een harder werker geweest, hij hield van buffelen. hij had een mooi bestaan binnen de wildroosters en het hekwerk van het terrein dat hij al een beetje van zich zelf beschouwde. Speciaal voor hem waren er samenkomstplekken gecreëerd, met geld uit de 'linkse Hobby' pot die speciaal voor dit soort doeleinde was volgestort. Zijn taak was eenvoudig, deze bestond uit eten van wat de natuur opbracht. Soms kwam hij zijn collega uit Polen tegen, het Poolse Konikpaard, Jacek. Werken als een paard, hij kende de uitdrukkingen en wist dat dan Poolse paarden bedoeld werden.

Verstaan deden ze elkaar niet, een kort hoofdknikje kon er vanaf.
Soms hinnikte het paard, dan riep hij goedmoedig boe terug als een soort begroeting.
Een keer had hij per ongeluk heel hard boe geroepen en toen was het Poolse paard van schrik luid hinnikend weggerend. Daar was hij van geschrokken want hij wilde niemand in de weg zitten en niemand wegjagen. Hij was hier maar te gast, naar toe gehaald, een soort immigratie-aanbod.

Vroeger toen hadden hier nog Wisenten, Reuzeherten en Mammoeten gegraasd, maar of die zich te goed voelden of dat ze ergens anders woonden nu, wist hij niet. Hij was tolerant er was plaats genoeg voor iedereen.

Laatst had er een man naast hem staan schreeuwen dat hij weg moest, dat hij hier niet thuis hoorde, 'eigen koe eerst'.
Hij was daar wel een beetje van geschrokken. Hij was hier, en Jacek ook, toch al aardig ingeburgerd. Hij had zijn eigen gesubsidieerde samenkomstplek en Jacek de zijne.
Hij zag ook op tegen de deportatie, de uitzetting als ongewenst vreemdeling. Hij had ook al kinderen waarvan er één het hier heel goed deed. Hij had al moeite om Jacek het Konikpaard te verstaan. Wist zij nog wel op haar Schots te hinniken, kon zij nog wel aarden in die voor haar vreemde cultuur op die Schotse hooglanden?

Nee, het leven was er niet leuker op geworden sinds die nare man naast hem had staan schreeuwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten